Bacteriofaag therapie

Bacteriofagen therapie is een levensvatbare alternatieve behandeling voor infecties en is bijzonder nuttig in geval van chronische en antibioticaresistente infecties.

Bacteriën zoals MRSA, ESBL en CRE en VRE zijn superbacteriën die inmiddels de enge realiteit van de wereld van vandaag zijn geworden. Door massaal en onjuist gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica, tot voor kort was er bij ons nog geen oplossing bekend welke iets aan het probleem van resistentie kon doen. Gelukkig is hier inmiddels in veel landen waaronder Nederland en België verandering in aan het komen. Steeds meer mensen zijn nu bewust van het bestaan van bacteriofagen.

Bacteriofagen zitten overal: op de tafel, in de sloot, in onze darmen, op uw handen. Ze zijn ongeveer 10 keer zoveel aanwezig als bacteriën. Bacteriofagen zijn minuscule virussen. Een bacteriofaag infecteert en dood enkel de specifieke bacterie waar deze tegen wordt ingezet. Fagen kunnen dus heel gericht bacteriën doden, dit in tegenstelling tot antibiotica. Bacteriofagen worden in Rusland en Georgië ingezet bij patiënten, maar ook in de landbouw, veeteelt en voedselveiligheid.

Fagen kunnen meerdere antibioticaresistente infecties targeten en blijken ook voordelig te zijn bij het behandelen van infecties die niet effectief kunnen worden behandeld met antibiotica. Fagen zijn ook een nuttige oplossing voor de behandeling van infecties bij mensen met allergieën voor antibiotica.
Aangezien de bacteriofaag een van nature voorkomend organisme is, heeft de faag het vermogen zich aan te passen aan veranderende antibioticaresistentie. Omdat de faag het natuurlijke roofdier van bacteriën is, zijn er grote kansen om "nieuwe" bacteriofagen tegen resistente bacteriën te ontdekken.

Het bestellen of kopen van fagen is in Nederland, België en Duitsland door de wetgeving binnen de Europese Unie nog niet mogelijk. Gebruik is aan te raden in combinatie met een deskundige behandeling.

Eliava Instituut

Het Eliava Institute of Bacteriophages, Microbiology and Virology in Tbilisi, Georgië is een van de wereldleiders in onderzoek naar faagtherapie en heeft de grootste verzameling bacteriofagen die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van op maat gemaakte faagbereidingen. Het is een onderzoeksfaciliteit met een brede ervaring in wetenschap en toepassingen van bacteriofagen sinds 1923.

Het Eliava Phage Therapy Center heeft specialisten op het gebied van kindergeneeskunde, interne geneeskunde, urologie, gynaecologie en biedt ambulante chirurgische consulten, waarvan de behandelingsstrategieën het gebruik van bacteriofaag als de hoeksteen van complexe medische dienstverlening benadrukken.

Faag Therapie Centrum Georgië

Het Phage Therapy Center voorziet in bacteriofagen behandelingen en biedt een effectieve behandelingsoplossing voor patiënten met bacteriële infecties die niet reageren op conventionele antibioticatherapieën.
Het Phage Therapy Center bevindt zich in Tbilisi. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door de leidende wetenschappers van twee gerenommeerde Georgische wetenschappelijke onderzoeksinstellingen: Eliava Institute, dat opereerde onder de Georgian Academy of Sciences en het Center for Medical Polymers and Biomaterials. Begin 2005 fuseerde Phage Therapy Center Ltd. met Phage International en werd het een volledige dochteronderneming van Phage International Inc, een Amerikaans bedrijf.

Faag Therapie Unit Wroclaw, Polen

Een bacteriofagen behandeling is vaak ook mogelijk in Polen bij het Ludwik Hirszfeld Institute of Immunology and Experimental Therapy . Er moet wel voldaan worden aan het Helsinki verdrag en de behandeling moet dan ook gezien worden als laatste behandeloptie. Om laatste reden is de experimentele bacteriofagen therapie toegestaan in Polen, waar ze inmiddels al veel ervaring hebben. De reis naar Polen is een stuk korter en meestal ook goedkoper. Vanaf Eindhoven is het 1,5 uur vliegen naar Wroclaw, waar het instituut gevestigd is. De stad is al bereikbaar binnen 8 uur rijden met de auto. Een behandeling in Polen is indien mogelijk vaak interessanter dan in Georgië. Een nadeel van Polen is de dat er niet zoveel bacteriofagen beschikbaar zijn als bij het Eliava Instituut in Georgië. Why Me Travel biedrt geen ondersteuning aan mensen die naar Polen willen reizen.

Antibiotica bestendige infecties

Patiënten bezoeken het Phage Therapy Center van over de hele wereld om antibioticaresistente infecties te bestrijden met de unieke therapeutische bacteriofagen van het Eliava instituut. Faag bereidingen worden gemaakt uit een selectie van bacteriofagen met een breed spectrum van activiteit tegen de specifieke ziekteverwekkende bacteriën. Dit wordt bepaald door vooraf een bacteriologische analyse uit het klinische monster uit te voeren.

Bacteriofaag therapie is een veilige en effectieve behandeling tegen onder andere de volgende bacteriën, waarvoor behandeling in Polen ook mogelijk is:

 • Acinetobacter
 • Burkholderia
 • Citrobacter
 • Enterobacter
 • Enterococcus
 • Escherichia
 • Klebsiella
 • Morganella
 • Proteus
 • Pseudomonas
 • Salmonella
 • Serratia
 • Shigella
 • Staphylococcus
 • Stenotrophomonas

In Georgië is het mogelijk om voor nog meer bacteriële infecties behandeld te worden.
Neem contact op met de kliniek van uw keuze indien u interesse heeft in een bacteriofagen behandeling.

Ga voor de meest gestelde vragen naar onze FAQ .

Hieronder kunt u meer informatie zien over hoe bacteriofagen werken en hun gebruik als antibacteriële strategie.