FAQ Faagtherapie (Meest gestelde vragen)

Wat is een Bacteriofaag?

Een natuurlijk virus voor bacteriën welke in staat is deze gericht te vernietigen door de bacterie als het ware op te blazen. Bacteriofagen zijn van nature in balans met de bacteriën die leven in en op ons lichaam.

Waarom bacteriofagen gebruiken?

Omdat de inzet van bacteriofagen in veel gevallen de oplossing is voor patiënten welke te maken hebben met antibiotica resistente bacteriën. Het voordeel van bacteriofagen ten opzichte van antibiotica, is dat deze specifiek te werk gaan en de goede bacteriën die we nodig hebben laten leven.

Kan ik fagen kopen binnen de EU?

Bacteriofagen zijn nog niet te koop binnen de Europese Unie en nog niet toegestaan als medicijn.

Kan ik fagen bestellen in Nederland, België of Duitsland?

Bacteriofagen bestellen is bij ons wegens de wetgeving niet mogelijk. Het is door de huidige wet- en regelgeving nog steeds onmogelijk om bacteriofagen vanuit Georgië, in Nederland, België of Duitsland te ontvangen. U zult voor het verkrijgen van bacteriofagen dus moeten afreizen naar Georgië.

Zijn bacteriofagen een erkend geneesmiddel in Europa?

Bacteriofagen zijn geen erkende geneesmiddelen binnen de Europese Unie.

Waar is behandeling mogelijk?

Behandeling is op dit moment mogelijk in Georgië en Polen. Indien u meer informatie wilt over een bacteriofagen behandeling in Polen klik dan op deze link , informatie en communicatie welke volgt is in het Engels. U kunt ook een mail in het Engels of Pools sturen naar otf@hirszfeld.pl, geef duidelijk aan wat er aan de hand is met behulp van informatie uit het dossier van uw arts of specialist. Behandeling in polen is enkel mogelijk als wordt voldaan aan artikel 37 van het verdrag van Helsinki.

Waarom is een gevoeligheidstest nodig alvorens behandeling?

Bacteriofagen worden speciaal ontwikkelt en gemaakt voor één bacterie of reeks van bacteriën. De patiënt heeft bijvoorbeeld een Staphylococcus infectie, dan moet er met een Staphylococcus faag behandeld worden. Of in het geval van een E.coli infectie, met een E.coli bacteriofaag.

Fagen zullen de bacterie volledig vernietigen, maar alleen als de faag goed "matched" met de bacterie waarvoor hij gemaakt is. Door middel van de gevoeligheidstest in het laboratorium wordt er bepaald of de bacterie van de patiënt “gevoelig” is voor -en behandeld kan worden met de standaard fagen die beschikbaar zijn. Als deze test uitwijst dat de bacterie niet voor de standaard faag gevoelig is, kan er ook een op maat gemaakte bacteriofaag ontwikkeld worden, de zogenaamde custom faag.

Wat kan ik verwachten bij een bacteriofagen behandeling in Georgië?

Patiënten van over de hele wereld komen naar Tbilisi om hier behandeld te worden voor antibiotica resistente infecties met behulp van de unieke collectie van bacteriofagen van het Eliava Instituut. De behandeling in de kliniek bestaat uit de noodzakelijke diagnostische testen, variërend van bacteriële analyses tot bloedonderzoeken, MRI, CT scans, en alle medische testen die nodig zijn. Ook zijn de consulten van medisch specialisten, zoals o.a. een internist, uroloog, gynaecoloog, neuroloog, dermatoloog en KNO arts inbegrepen. De standaard bacteriofagen zijn inbegrepen.

Wat zijn de verblijfskosten?

Als non-profit organisatie is het ons doel om u te helpen met het vinden van een kwalitatieve maar toch goedkope reis naar Tbilisi, Georgië. Onze partner in Tbilisi, Why Me Travel biedt diversen begeleidings en verblijfsmogelijkheden aan in Georgië waaronder een eigen centraal gelegen accomodatie. De uiteindelijke verblijfskosten zijn afhankelijk van de lengte van uw verblijf, uw specifieke voorkeuren en budget.

Is behandeling op afstand mogelijk door het bestellen van Bacteriofagen?

Binnen de EU is behandeling met bacteriofagen op dit moment niet mogelijk omdat het geen geregistreerd geneesmiddel is. Het mag daarom niet door artsen worden toegepast. Bijzondere omstandigheden zouden echter volgens artikel 37 van het verdrag van Helsinki een behandeling wellicht mogelijk kunnen maken.

Worden de bacteriofagen en/of behandelingen vergoed door mijn ziektekostenverzekering?

Omdat het bij ons nog niet is toegestaan als geneesmiddel worden behandelingen met bacteriofagen niet vergoed door onze zorgverzekeringen.

Wat is het Eliava Instituut?

Het Eliava Instituut maakt al 80 jaar bacteriofagen voor de bevolking van Georgië. Zij beschikken over een aanzienlijke kennis en kunnen zich een van de grootste van de wereld rekenen die zich toeleggen op de ontwikkeling van deze manier van behandelen. Meer informatie is te lezen op de website van het Eliava Instituut .

Welke bacteriële infecties kunnen er met bacteriofagen behandeld worden?

Een greep uit de mogelijkheden:

• Infectie van de huid of weke delen in combinatie met brandwonden, wonden, cellulitis, abscessen, folliculitis, impetigo en pyoderma
• Bot- en gewrichtsontstekingen zoals bacteriële artritis, osteomyelitis en ontstekingen als gevolg van protheses
• Oogontstekingen zoals bacteriële conjunctivitis
• Urineweg infecties zoals prostatitis, urethritis and cystitis
• KNO infecties zoals sinusitis, pharyngitis, otitis media, and otitis externa
• Luchtweginfecties: cystic fibrosis and chronische luchtweginfecties
• Gingivitis and stomatitis
• Maag darm infecties zoals onder andere gastro-intestinale condities, prikkelbaar darmsyndroom
• MRSA
• VRE (Vancomycineresistente enterokokken)
• CRE (Carbapenemresistente Enterobacteriën)
• ESBL vormende bacteriën (Extended-spectrum bèta-lactamase)

Voor een volledig overzicht kunt u terecht op de website van het Phage Therapy Center

Wat kan niet behandeld worden met behulp van fagen?

Onder andere: Ziekte van Lyme, Fibromyalgie, Coxiella Burnetii, tuberculosis, chlamydia, andere mycobacteriele infecties, spirocheten (bv. Ziekte van Weil) en rickettsia infecties (bv. Vlektyfus) en virale infecties.

Zijn bacteriofagen gevaarlijk?

Bacteriofagen vallen alleen de bacteriën aan waarvoor ze gemaakt zijn, alle goede bacteriën blijven ongemoeid.

Klik hier voor onze algemene FAQ

Neem contact op met onze partner Why Me Tbilisi op indien uw vraag nog niet beantwoord is